logo UdP

 

09 stycznia 2019 r. uczniowie klasy II  uczestniczyli w „Ekspedycji smaków” w ramach programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy”, która miała miejsce w sklepie Tesco w Tarnowie.

 

 

Program ma na celu  min. promowanie zdrowego odżywiania bez marnowania żywności. Podczas tej ciekawej wyprawy zorganizowanej w formie warsztatów uczniowie poznali nowe smaki, odkryli różnorodność zdrowych produktów,  dowiedzieli się w jaki sposób wykorzystywać i przechowywać żywność, aby jej nie marnować. Zdobyli wiedzę            o pochodzeniu niektórych produktów  i ich sezonowości (warzywa i owoce) oraz o umiejętności czytania etykiet  i wybierania żywności  jak najmniej przetworzonej. Nowym kulinarnym doświadczeniem                 i propozycją zdrowego posiłku było przygotowanie sałatki z dotąd nieznanych składników ( roszponki, kaki)  oraz przygotowanie zdrowego śniadania na bazie naturalnego jogurtu  ze smacznymi dodatkami, min. z płatkami żytnimi, kokosowymi, bananami, mandarynkami czy żurawiną. W czasie ekspedycji dzieci zbierały naklejki,  z których wspólnie z wodzem wyprawy p. M. Armatys zbudowały piramidę zdrowego żywienia. Na zakończenie uprawy  otrzymały niespodziankę – edukacyjną książeczkę utrwalającą zasady zdrowego odżywiania.

es01.jpg es02.jpg es03.jpg es04.jpg es05.jpg es07.jpg es08.jpg es09.jpg es10.jpg es11.jpg

szkola z klasa 2460x1725

prom zdr

lepsza szkola

owoce

mleko

abp

certyfikat

Certyfikat dzień bez śmiecenia 1024

Certyfikat młodzi cyfrowi